För deltagare – viktigt att veta

Här samlar vi det som är viktigt att veta bland annat om vilka regler och rutiner som gäller på Tärna folkhögskola. 

Läs mer om schema, terminsavgift, antagningskriterier, behörighet, riktlinjer, studieomdöme, studiebidrag/CSN, avgifter med mera.

Vår främsta och viktigaste uppgift är att ge dig grundläggande kunskaper så att du sedan kan stå tryggt på egna ben.

Kanske vill du plugga vidare, kanske vill du jobba. Oavsett vilket, ska du känna att du byggt upp en stabil grund att utgå ifrån. Det som lätt kan glömmas bort och som kommer bli en stor del av dig efter din tid hos oss är gemenskapen, tillhörigheten, din personliga utveckling och att du kommer få vänner för livet.

Schema

Kursutbud

Folkhögskolor erbjuder två sorters kurser, allmän kurs och profilkurser. Profilkurs är eftergymnasial och på Allmän kurs läser du upp din gymnasiebehörighet. När du har slutfört Allmän kurs får du behörighet att studera vidare på högre nivå. Du ansöker då med ett studieomdöme.
Våra kurser är kostnadsfria. Vi tar dock ut en terminsavgift/förbrukningsavgift för material och gemensamma aktiviteter.

Studiebidrag

Om du går Allmän kurs på folkhögskola har du till och med vårterminen det år du fyller 20 år rätt till studiebidrag. Det finns också ett inackorderingstillägg att ansöka om. Vilken summa du får beror på avståndet mellan föräldrahemmet och folkhögskolan.

Från och med höstterminen det år du fyller 20 kan söka studiemedel (bidrag och lån) för att studera på Tärna folkhögskola. Mer information om studiemedel och de olika tilläggsbidragen hittar du på csn.se.

Internatet

På Tärna folkhögskola ligger internatet i skolans gröna park. Här bor du i enkelrum med egen toalett och dusch, antingen i Östergård eller i Västergård. Varje hus har gemensamma möblerade utrymmen som kök, matrum och vardagsrum. Du har också tillgång till tvättmaskin och torktumlare. Skolans personal städar gemensamma korridorer och trapphus.

De boende ansvarar gemensamt för städning och ordning i kök/pentry, vardagsrum och tvättstuga och ser till att sopor töms regelbundet. Rummen är möblerade så det enda du behöver ta med dig är det där lilla extra för att göra rummet till ditt. Vår drogpolicy är tydlig, det är inte tillåtet att konsumera alkohol eller droger på skolan vilket även innefattar vårt internat.

Högskolebehörighet

Genom att läsa Allmän kurs kan du få behörighet till högskolestudier. För att få grundläggande behörighet genom studier på folkhögskola måste du uppfylla två kriterier. Därefter intygar folkhögskolan att du har kunskaper motsvarande godkänd nivå i kärnämnena.

Kriterier

  • Du behöver studera sammanlagt 3 år på gymnasienivå. Hur många år det blir på folkhögskola beror på tidigare gymnasie- eller komvuxstudier.
    Du måste även uppnå behörighet i de 10 kärnämneskurserna:
  • Svenska 1, 2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Matematik 1a, b eller c
  • Engelska 5 och 6
  • Naturkunskap 1a1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Behörighet till yrkeshögskola

För att bli behörig till Yrkeshögskola behöver du uppnå behörighet i följande kurser:

  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1
  • Engelska 5
  • Matematik 1a, b eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1a1
  • Historia 1a1

Studieomdöme

Du som studerar på Allmän kurs får ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Bedömningen görs årligen gemensamt av alla dina lärare på skolan. Studieomdömet ges endast på allmänna kurser som är minst 35 veckor långa, det vill säga oftast ett läsår.

Studieomdömet har betydelse vid ansökan till högskolan och universitet, då studieomdöme utgör en egen urvalsgrupp.

Du måste läsa minst 35 veckor, hos en eller flera folkhögskolor, för att få ett studieomdöme.

Information om korta kurser

Anmälan är bindande. Vid avbokning mindre än 8 dagar före kursstart, debiteras halva avgiften. Vid avhopp på redan påbörjad kurs krediteras ej kursavgift. Sjukdom ska styrkas med läkarintyg. Tärna folkhögskola har rätt att ställa in kurs vid lågt kursdeltagande en vecka innan kursstart. Om så är fallet återbetalas hela kursavgiften. Tärna folkhögskola förbehåller sig rätten att göra ändringar i programmet.

Antagningskriterier

Riktlinjer

Terminsavgift / förbrukningsavgift

Terminsavgift/förbrukningsavgift är en avgift för samtliga deltagare på långa kurser. Avgiften avser gemensamma förbrukningskostnader.

Exempel på förbrukningskostnader är: studerandeförsäkring, tillgång till skolans bil vid studieresor, vissa basläromedel som till exempel finns i biblioteket, tillgång till datorer, internetanslutning och förbrukningsmaterial.

I terminsavgiften ingår även avtalslicens för kopiering och datorutskrifter. På vissa utbildningar finns tillgång till specialmaterial.

I avgiften ingår ej personligt förbrukningsmaterial och studielitteratur. Inte heller material/alster som den studerande skapar och som tillfaller honom/henne.

Avgiften ska betalas innan terminsstarten.