FAQ – vanliga frågor och svar

Här kan du söka efter svar på de vanligaste frågorna.

Om du inte hittar svar på just din fråga, tveka inte att höra av dig till skolexpeditionen via mejl skolexp@tarna.fhsk.se eller telefon 0224-583 00.

Om du går på Allmän kurs har du till och med vårterminen det år du fyller 20 år rätt till studiebidrag. Från och med höstterminen det år du fyller 20 kan du söka studiemedel – bidag och lån. Mer information hittar du på CSN.se.

Det finns möjlighet att ansöka om inackorderingstillägg. Den summa du kan få som bidrag beror på hur långt det är mellan ditt föräldrahem och folkhögskolan. Mer om de olika tilläggsbidragen finns på CSN.se.

Det kostar 6 200 kr för fyra veckor (en månad med fem veckor har något högre avgift). Det inkluderar mat och boende. Priset avser läsåret 2024-2025. 

Du som studerar minst ett läsår på Allmän kurs kan uppnå grundläggande behörighet. Du får då ett studieomdöme – då kursen är minst 35 veckor lång. När du söker högre utbildning utgör studieomdöme en egen urvalsgrupp, folkhögskolekvoten.

Vad som krävs för att söka till olika utbildningar hittar du under respektive kurssida. Läs först om antagningskriterierna där. Om du har fler frågor kontakta gärna den lärare som står som kontaktperson för kursen.

Storleken på rummen är ca 15 kvm. Det finns säng, sängbord, skrivbord med stol, garderob och lampor. Du har egen dusch och toalett på rummet. Gemensamma utrymmen är kök, matrum och vardagsrum med tv. Du har också tillgång till tvättmaskin och torktumlare. De som bor på internatet har gemensamt ansvar för städning av de gemensamma utrymmena. Skolans personal städar korridorer och trapphus.
Skolan har eget kök och vår kökspersonal lagar maten från grunden. Vi bakar dessutom vårt eget bröd och till lunch och middag serveras ett stort salladsbord. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ att tillgå. Vi strävar alltid efter att använda ekologiska och närodlade råvaror. För att få specialkost eller anpassad måltid krävs att du har intyg från läkare, dietist eller specialistsjuksköterska. För våra inackorderade deltagare ingår varje vardag frukost, lunch, fika och middag.