Yrkeskurser

Filmproduktion – två terminer, bas och projekt

Filmproduktion, en filmutbildning där du utvecklar ditt filmberättande och lär dig grunderna i filmskapande. Under första terminen lär du dig om alla delar i en filmproduktion, från manus till färdig film. Under andra terminen arbetar du med ett eget filmprojekt. Du får tillgång till allt från spännande gästföreläsare och workshops till teknik och studio.

Du pluggar på heltid, under 1–2 terminer, här på skolan. Du kan välja att börja med termin 1, Bas och sedan fortsätta vidare till termin 2, Projekt. Om du redan har grunderna i filmskapande kan du söka direkt till termin 2 och fokusera på ditt projektarbete. I samband med projektarbetet finns även möjlighet att göra praktik.

Genom Tärnas nära samverkan med Film Västmanland får du tillgång till nätverksträffar, seminarier och master classes med gäster från den etablerade filmbranschen. Under utbildningen får du lära dig grunderna i filmskapande teknik och använda de digitala programvaror du kommer att behöva för att lära dig ett yrke inom filmskapande. Utbildningen fokuserar på att du ska kunna skapa ett eget filmprojekt, från idé till planering och genomförande.

Termin 2 som startar vårterminen 2025 öppnar för ansökan i oktober 2024.

Har du långt att pendla till Tärna folkhögskola så kan du bo på vårt internat som ligger i skolans park.

För mer information ta kontakt med
Robin Widell   |   robin@tarna.fhsk.se

Folkhögskolans pedagogik bygger på att du lär dig tillsammans med andra, att du är närvarande på lektioner och att du aktivt tar eget ansvar för dina studier.

Kursinnehåll

På kursen Filmproduktion läser du följande ämnen:

 • Filmhistoria
 • Filmanalys
 • Filmteknik
 • Filmmanus
 • Workshops
 • Ljusteknik
 • Bildkomposition
 • Redigering
 • Inspelningsplanering
 • Examensarbete
Du kombinerar teoretiska ämnen med praktiskt filmarbete. Du kommer bland annat lära dig hur filmen är uppbyggd med dramaturgi, foto och rekvisita. Samt hur man producerar film från idéstadiet via manus, inspelning och redigering. Du kommer även få prova på olika genrer som kortfilm, dokumentär och TV-produktion.

Bo på folkhögskolans internat

Har du långt att pendla eller vill uppleva folkhögskolelivet fullt ut. På Tärna folkhögskola ligger internatet i skolans gröna park. Här bor du i enkelrum med egen toalett och dusch, antingen i Östergård eller i Västergård. Varje hus har gemensamma möblerade utrymmen som kök, matrum och vardagsrum. Du har också tillgång till tvättmaskin och torktumlare. Rummen är möblerade så det enda du behöver ta med dig är det där lilla extra för att göra rummet till ditt.

Tarna folkhögskola. Här kan du bo på internatet som ligger i skolans vackra park

 

 

Distans

DISTANS

Nästa utbildningstillfälle HT 2024 Ansökningsperiod 1 februari - 30 april

INTRÄDESKRAV

Du måste fylla 18 år det kalenderår du börjar studera.

 • 3-årigt gymnasium eller motsvarande
 • Arbetsprov – se Antagningskriterier
 • Personlig intervju

Övrig information

Kursen är en förberedande utbildning för din framtida yrkesroll som frilansare eller anställd och en god grund för vidare studier inom film.

Hösttermin
26 augusti–20 december 2024
Vårtermin
6 januari–30 maj 2025

Ekonomiska villkor

Undervisningen är kostnadsfri.

Terminsavgift
1 800 kr/termin tillkommer för material och skolaktiviteter.
Ytterligare kostnader kan tillkomma i samband med studiebesök och andra resor.

Utbildningen berättigar till studiestöd på eftergymnasial nivå, B1, från CSN.