Gymnasiekompetens

Allmän kurs

Allmän kurs hos oss ger dig möjlighet att komma i mål med din grundläggande utbildning. Läs in gymnasiet så att du kan plugga vidare på högskola, universitet eller välja en yrkesutbildning.

Du pluggar på heltid 1–3 år, beroende på förkunskaper. Känner du att kursen behöver göras i ett lugnare tempo kan studietiden förlängas. Det finns också möjlighet att läsa färdigt grundskolan för att kunna fortsätta på gymnasienivå och få gymnasiekompetens. De flesta av ämnena läser du i gemensamma teman. Du kan få individuellt stöd i form av handledning och istället för klasslärare har du en mentor som svarar på frågor och funderingar som rör dina studier.

Hos oss kan du bo på skolans internat, som många av våra deltagare på de långa kurserna väljer att göra.

För mer information ta kontakt med
Malin Ekman  | malin.ekman@regionvastmanland.se

Folkhögskolans pedagogik bygger på att du lär dig tillsammans med andra, att du är närvarande på lektioner och att du aktivt tar eget ansvar för dina studier.

På Allmän kurs läser du följande gymnasiegemensamma ämnen:
  • Svenska
  • Historia
  • Engelska
  • Matematik
  • Naturkunskap
  • Religion
  • Samhällskunskap

En gång i veckan deltar Tärnas samtliga kursdeltagare i den omtyckta och populära aktiviteten ”Gemensam friskvård”. Här kan du välja allt från boxning, vattengymnastik eller gym till promenader och yoga. Utbudet kan variera! En eftermiddag varje vecka får du även möjlighet att utveckla ditt estetiska skapande inom textil, keramik, foto och bild.

Bo på folkhögskolans internat

Vill du komma ett steg närmare eget boende eller bara få uppleva folkhögskolelivet fullt ut? Har du långt att pendla? Här kan du bo på internat. På Tärna folkhögskola ligger internatet i skolans gröna park.

Här bor du i enkelrum med egen toalett och dusch, antingen i Östergård eller i Västergård. Rummen är möblerade så det enda du behöver ta med dig är det där lilla extra för att göra rummet till ditt. Varje hus har gemensamma möblerade utrymmen som kök, matrum och vardagsrum. Du har också tillgång till tvättmaskin och torktumlare.

INTRÄDESKRAV

Du måste fylla 18 år det kalenderår du börjar studera.

Övrig information

Kursens längd: 2–6 terminer beroende på förkunskaper och arbetslivserfarenhet.

Hösttermin
26 augusti–20 december 2024

Vårtermin
6 januari –30 maj 2025

Ekonomiska villkor

Undervisningen är kostnadsfri.

Terminsavgift
1 800 kr/termin tillkommer för material och skolaktiviteter.
Ytterligare kostnader kan tillkomma i samband med studiebesök och andra resor.

Utbildningen berättigar till studiestöd på gymnasial nivå från CSN.