Grundskolekompetens

Allmän kurs språkstöd

En kurs på grundskolenivå med fokus på det svenska språket. Vi vill hjälpa dig att komma in i samhället så fort det bara går så att du kan få fortsätta studera eller arbeta med det du tycker om.

Allmän kurs språkstöd är för dig som har ett annat modersmål än svenska. Det är önskvärt att du har andraspråk på Sfi D-nivå eller motsvarande. Beroende på din studiebakgrund studerar du 1–3 år. Under tiden du är här fokuserar vi på de ämnen du behöver för att komma in på ett yrkesprogram på gymnasienivå. Det kan till exempel vara utbildning till undersköterska, byggarbetare eller barnskötare.

När du studerar hos oss vill vi ge dig möjligheten att utvecklas i det svenska språket. Att samtala är viktigt så därför diskuterar vi mycket och gör presentationer av olika slag, förutom vardagliga dialoger. Vi läser och tränar på läsförståelse och att skriva. Matematiken läggs på den nivå du befinner dig på. Utbildningen kan leda till behörighet motsvarande grundskolan så du kan söka vidare till de flesta yrkesutbildningar på gymnasienivå. Du kan också söka vidare till folkhögskolans Allmän kurs om du önskar det.

För mer information ta kontakt med
Inger Lise Wahlberg  | inger.lise.wahlberg@regionvastmanland.se

Folkhögskolans pedagogik bygger på att du lär dig tillsammans med andra, att du är närvarande på lektioner och att du aktivt tar eget ansvar för dina studier.

Kursinnehåll

De ämnen som du kommer att studera är exempelvis:

  • Svenska
  • Matematik
  • Samhällskunskap

Fler ämnen kan också vara aktuella, beroende på förkunskaper och vad du ska göra efter din tid på Tärna folkhögskola.

Bo på folkhögskolans internat

Vill komma ett steg närmare eget boende eller bara få uppleva folkhögskolelivet fullt ut? Har du långt att pendla? Här kan du bo på internatet.

På Tärna folkhögskola ligger internatet i skolans gröna park. Här bor du i enkelrum med egen toalett och dusch, antingen i Östergård eller i Västergård. Varje hus har gemensamma möblerade utrymmen som kök, matrum och vardagsrum. Du har också tillgång till tvättmaskin och torktumlare. Rummen är möblerade så det enda du behöver ta med dig är det där lilla extra för att göra rummet till ditt

→ Läs mer om Internatet här

INTRÄDESKRAV

  • Du måste fylla 18 år det kalenderår du börjar studera.
  • SFI-D eller motsvarande kunskaper i svenska.

Övrig information

Utbildningen kan ge behörighet till yrkesprogram på gymnasienivå.

Hösttermin
28 augusti–22 december 2023

Vårtermin
8 januari–31 maj 2024

Ekonomiska villkor

Undervisningen är kostnadsfri.

Terminsavgift
1500 kr/termin tillkommer för material och skolaktiviteter.
Ytterligare kostnader kan tillkomma i samband med studiebesök och andra resor.

Utbildningen berättigar till studiestöd på grundskolenivå från CSN.