SYV

Bra länkar och info om kontakttider

Studeranderätt

På Tärna folkhögskola gör vi vårt bästa för att du som är intresserad av att studera här ska få tillgång till all tillgänglig information om hur studierna på en folkhögskola är upplagda. Information om mål och innehåll på respektive kurs hittar du här på hemsidan, välj Studera här | Långa kurser och klicka sedan på den kurs du är intresserad av.

Studeranderätt

Folkbildningsrådet har satt samman ett råd för folkhögskolestuderandens rättsliga ställning. Alla dokument som rör studeranderätten på Tärna folkhögskola hittar du i rutorna till höger.

Studieekonomi och behörigheter

Läs mer om studieekonomi. Du kan också läsa om vilken behörighet man får med sig efter folkhögskolestudier och studieomdömen.

Om högskolebehörighet

Hur blir jag behörig till högskola/universitet genom folkhögskolestudier?
Genom att läsa Allmän kurs på folkhögskolan kan du få behörighet till högskolestudier. För att få grundläggande behörighet genom studier på folkhögskola måste du uppfylla två delar:

Du behöver studera sammanlagt 3 år på gymnasienivå. Om det blir 1, 2 eller 3 år på folkhögskola beror dels på tidigare gymnasie- eller komvuxstudier.

Du måste också – utöver ett antal hela årskurser – uppnå behörighet i de 10 kärnämneskurserna: Svenska 1, 2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Matematik 1a, b eller c, Engelska 5 och 6, Naturkunskap 1a1, Samhällskunskap 1a1, Religionskunskap 1 och Historia 1a1.

Folkhögskolan intygar att du har kunskaper motsvarande godkänd nivå i kärnämnena. (Dessa kärnämneskurser kan du också ha inhämtat från gymnasieskola eller komvux före eller efter studierna på folkhögskolan.)

För att bli behörig till Yrkeshögskola behöver du uppnå behörighet i följande sju gymnasiala kurser: Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5, Matematik 1a, b eller c, Samhällskunskap 1a1, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1a1, Historia 1a1

Särskilda behörigheter
På Tärna folkhögskola du läsa in ett antal kurser som ger särskilda behörigheter (utöver de sju kärnämnena).
Här finns möjlighet att läsa Matematik 2a, b eller c , Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1a2, Historia 1a2.

 

På Tärna folkhögskola läser du Allmän kurs med olika profiler, bl.a. högskoleförberedande profil.


Studieomdöme – vårt bedömningsverktyg på folkhögskolan
På folkhögskolan kan man få ett studieomdöme med en sammanfattande bedömning av studieförmågan som sätts på ett underlag från alla undervisande lärare. Studieomdömet avser den studerandes förmåga att tillgodogöra sig fortsatt utbildning, det vill säga studier på högre nivå. Studieomdömet har sin betydelse vid ansökan till högskolan och universitet, då folkhögskolestuderande med intyg om grundläggande behörighet samt studieomdöme utgör en egen urvalsgrupp. Du skall läsa minst 30 veckor i en eller flera folkhögskolor för att få studieomdöme.

I studieomdömet beaktas:
• kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa
• förmåga till analys, bearbetning och överblick
• ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier
• social förmåga

Omdömesskalan är: Utmärkt studieförmåga (4), Mycket god-utmärkt studieförmåga (3,5), Mycket god studieförmåga (3), God-Mycket god studieförmåga (2,5), God studieförmåga (2), Mindre god-god studieförmåga (1,5) eller Mindre god studieförmåga (1).

Två urvalsgrupper samtidigt
Om du vill söka till högskola/universitet söker du via en speciell urvalsgrupp (BF). Det är en speciell folkhögskolekvot. Vi rekommenderar dig att även göra högskoleprovet för att öka dina chanser. Då placeras du i två grupper i urvalet (BF och HP).
På Tärna folkhögskola genomför vi varje år ”högskoleprovet på låtsas” för att öka den studerandes chanser till ett högre provresultat.

Internat

Boende
Internatet ligger i skolans park. Här bor du i enkelrum med egen toalett och dusch, antingen i Östergård eller i Västergård.

Rummen är möblerade med all nödvändig utrustning, det enda du behöver ta med dig är det lilla extra för att göra rummet till ditt.

Vår drogpolicy säger att det inte är tillåtet att konsumera alkohol på skolan och där ingår även internatet.

Gemensamma utrymmen
I varje hus finns dagrum med TV och bekväm soffgrupp, pentry med kyl och frys, mikrougn samt utrustning för enklare matlagning. I Västergård finns också en lägenhet i hemmamiljö med riktigt kök, matrum och vardagsrum.

Rummen

I varje rum finns badrum. Rummen är utrustade med säng, skrivbord och en hurts.

På internatet finns också tvättmaskin och torktumlare. Skolans personal städar gemensamma korridorer och trapphus. De boende ansvarar gemensamt för städning och ordning i kök/pentry, dagrum och tvättstuga och ser till att sopor töms regelbundet.

Studieekonomi

Alla som vill ska kunna studera
De långa kurserna på Tärna folkhögskola är gratis. Vi tar ut en terminsavgift för material och gemensamma aktiviteter som kulturresor etc. Den varierar i storlek på de olika kurserna.

Studiehjälp för dig under 20 år
Om du studerar heltid på allmän kurs på folkhögskola har du t.o.m. vårterminen det år du fyller 20 år rätt till studiehjälp. Studiehjälp består av studiebidrag på 1050 kronor/månad. Det finns också ett inackorderingstillägg, vilken summa du får beror på avståndet mellan föräldrahemmet och folkhögskolan. Är du inackorderad på folkhögskolan och har studiehjälp får du alltid inackorderingstillägg oavsett avståndet till föräldrahemmet. Studiebidraget kommer automatiskt eftersom Tärna folkhögskola rapporterar till CSN.

Hälsovägledare, Filmarbetare och IT-pedagog räknar CSN som eftergymnasiala utbildningar och för dem söker du studiemedel istället.

Studiemedel om du är 20 eller äldre
Från och med höstterminen det år du fyller 20 kan söka studiemedel (bidrag och lån) för att studera på Tärna folkhögskola. Studiemedel får du längst t.o.m det år du fyller 54 år. Du kan välja att enbart söka bidragsdelen. Det finns också möjlighet att söka bidrag för studier på 50% eller 75 % förutom heltid. Mer information om studiemedel och de olika tilläggsbidrag du kan söka hittar du på CSNs hemsida eller på folkhögskola.nu.

Fler artiklar...

  • Tärna folkhögskola
  • Kumla kyrkby
  • 733 93 Sala
  • Telefon: 0224-583 00
  • E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.