Del 1Del 2Del 3

Nätaggregat

Utan ett nätaggregat så fungerar inte datorn. Det står helt enkelt för strömförsörjningen och gör ett väldigt viktigt arbete eftersom varje del i datorn inte använder sig av samma spänning. Nätaggregatet är alltså en omvandlare som omvandlar strömmen så att varje del i får rätt spänning osv.

Man bör vara medveten om att nätaggregatet är en väldigt viktig del i datorn. Här bör man inte köpa det billigaste man hittar om man vill ha en pålitlig dator. Ett undermåligt nätaggregat som går sönder kan även förstöra andra delar i processen.

Ett nätaggregat från välkända corsair ovan.

 

I föregående avsnitt om chassin så nämde jag det här med formfaktor. Detta existerar även här.

När man tittar närmare så ser man att det finns många olika nätaggregat att välja bland. Bör man ha 400W? 500W? eller kanske till och med 650?

Det här med wattantal har inte lika stor betydelse som man kan tro. Visst, man måste ha tillräckligt med ström för att driva datorn. Men något som är viktigare är kvaliteten i övrigt, hur pass bra funkar nätaggregatet när det är belastat? Detta kan vara lite krångligt om man inte är så insatt på den tekniska biten. Vi kan dock gå efter några riktlinjer när det kommer till köp av nätaggregat:

*Var försiktig med att köpa det billigaste, kvalitet kostar generellt sätt.

*Ett företag som är kända för att göra nätaggregat av hög kvalitet är Corsair. Cougar & Bequiet är andra bra märken.

*Håll utkik efter 80+. Detta betyder att de är certifikerade med 80 procents effektivtet. Det är alltså positivt.

Ett märke man bör se upp med är svenska ACE. Q-Tec är ett annat märkte som har producerat många undermåliga nätaggregat. Varför finns dessa kvar, undrar du då? Det är självklart eftersom de tjänar på folks okunnighet. Visst kan det fungera med billigare nätaggregat av sämre kvalitet, men varför chansa när det är så pass dyra saker man har i sin dator.

Här kommer en film från Sweclockers gällande dessa nättaggregat:

 

Om ni kikar på den så är det lätt att förstå varför de flesta budgetaggregat är att undvika.

Hur mycket watt som behövs till din dator kan man få reda på tex här: http://www.antec.outervision.com/, en sida som kalkulerar hur mycket ström som kommer gå åt, med delarna man har i sin dator. Men om man inte orkar sätta sig in i det rekommenderar jag ett nätaggregat av mindre strömstyrka om man ska ha en arbetsdator, exempelvis ett Corsair 400W 80+ eller ett FSP som också har 80+ men för en billigare peng. Detta eller ett 500w räcker ofta till speldatorer också, om man inte ska ha det allra värsta med flera grafikkort. För fler riktigt kraftfulla grafikkort kan man behöva gå upp till 650w och mer.

För att sammanfatta det hela så bör man vara försiktig med att spara in pengar på att köpa billigare nätaggregat.

För mer information/hjälp om detta rekommenderar jag Sweclockers. En utmärkt källa om man har någon fråga som man inte kan hitta svar på, eller om något är svårt att förstå.

Nästa > Moderkort